torsdag 14 augusti 2014

Ursäkta språksnobberiet, men -

- vi måste prata om den sjunkande kvalitén på våra dagstidningar. Låt oss ta DN som exempel (obs: dn.se, medveten om skillnaden i innehåll). Är det bara jag som tycker att man ser lite för många rubriker av detta slag nuförtiden?





DN börjar alltmer likna Aftonbladet med sina sensationsnyheter, gullighetsnyheter (för övrigt: WHATSUP med pandanyheterna? Två på en dag = oproportionerligt) och "nyheter" som rör privatekonomi och hälsa. Inte för att tala om allas vår Magdalena Ribbing som tycks vara den enda som tillåts blomma ut på DN. Från att bara ha haft en spalt då och då har hon nu en egen sida och kanal, "Ribbings etikettskola", som av någon outgrundlig anledning verkar gå hem hos folk. Ribbing tycks se det som sitt kall att banka lite vett i skallen på den ociviliserade svensken. I hennes program får vi lära oss bra saker som t.ex. att man aldrig får komma oinbjuden till en sommarstuga, att man inte får lukta illa på jobbet och att man inte får ha frack på sig som kvinna. Själv tror jag att Ribbing gjort läsarna så i grunden osäker på minsta social situation att hon byggt upp en efterfrågan på just den typ av tips som hon ger.


Men även textkvalitén är sjunkande vilket är ett resultat av dålig/ingen korrekturläsning (man kan inte nog betona vikten av korrekturläsning). Den här artikeln som publicerades i DN för några månader sedan tar nog priset. See for yourselves:

Läs hela artikeln här
Som Harry Potter-nörd ser man direkt två faktafel: det står sju istället för åtta filmer, och "horrocrux" skrivs i singularis vilket antyder att det bara finns en. Att hävda att "det handlar om frigörelse" är väldigt märkligt att kasta in; det blir lite högtravande i en annars väldigt konkret text och skulle behöva utvecklas. (Jag är för övrigt inte helt beredd på att skriva under på själva påståendet - frigörelse, okej, men how about ondska vs godhet?) Språkligt är texten riktigt trött: de och dem sitter inte som det ska, tempus blandas hejvilt och meningar binds inte ihop utan lämnas ofullständiga.

Måhända jag är skadad av förra årets redaktörsskap och måhända jag överdriver, men ärligt - hur lång tid innan DN, SvD, Aftonbladet och Expressen slås ihop till en enda kvällstidningssoppa?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar