tisdag 12 augusti 2014

Trendspaning på Way Out West

Festivalen Way Out West, aka Sveriges årliga hipstersammandrabbning, förvånade en del med sina bokningar i år. Jag syftar främst på Mötorhead och Tinariwen. Metalbandet Mötorhead, å ena sidan, möttes av högst dämpad entusiasm och fungerade sådär som dragplåster, medan ökenbluesbandet Tinariwen slog underifrån.

Hipsterfolket, med sitt inneboende behov av ständig förnyelse, har gått från att lyssna på elektronisk musik och indiepop till hiphop, och där står vi i dag (källa: personlig upplevelse. Av torsdagens konserter var det helt klart bäst drag på Joey Bada$$). Vad kommer härnäst?

Även om Mötorhead kanske var före hipsterns tid representerar de något väldigt vitt och europeiskt. Min spaning är att hiphoplyssnandet har fått hipstern att lämna den vita, västerländska musikscenen (på Mötorheadkonserten: bokstavligt talat) för att genom hiphopen öppna upp sig för så kallad "världsmusik" – och varför inte ökenblues? Dessa kaftanklädda maliska män kommer ta världen med storm. Try it, you might like it.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar