lördag 29 november 2014

[samhälle] Segregation

För några dagar sedan kunde vi läsa den här nyheten: segregationen i Stockholm ökar. Två Uppsalaforskare har undersökt segregationen i Stockholms län mellan 1995 och 2010 och resultatet är föga förvånande att segregationen bara ökar. De rika bor med de rika och de fattiga med de fattiga, i allt högre utsträckning.

Vi borde vara mer oroliga än vi är. 


Ju mer jag har pluggat och funderat på livets tillvaro ju tydligare har det framstått för mig att segregation är roten till allt ont (typ).


Låt mig citera den politiska teoretikern David Miller: ”[…] social equality is more important to people than economic equality: what riles people most about inequalitites in income distribution is not that the rich have finer cars or more wonderful holidays, but that the inequalitites can crystallize into judgements of overall personal worth."


Kan inte nog understryka det senare. Problemet är inte att någon tjänar så och så många kronor mer än den andre per se, problemet är att en ekonomisk ojämlikhet ofta leder till segregation vilket leder till social isolering vilket leder till att man i mindre utsträckning ser varandra som jämlikar vilket är så sjukt centralt i en demokrati. Hade vi till exempel inte haft fritt skolval hade skillnader i inkomst kanske inte varit ett lika stor problem då man i högre grad "tvingats" möta människor av annan socioekonomisk bakgrund. Men tack vare (bland annat) det fria skolvalet så vi träffar mest de som är som oss. 


Segregation är en verklighet i Sverige: många av mina gamla klasskompisar från landet hyser ett visst förakt mot stadsbor, och många av mina stadskompisar hyser i sin tur ett visst förakt mot lantisar. Vi får en situation där många landsbygdsbor i ett försök att hävda sig själva (bland annat, gentemot stadsbor) röstar på Sverigedemokraterna, och där (ett fåtal, men ändå) Tenstaungdomar i ett försök att hävda sig själva åker till Irak och Syrien för att slåss för Isis. Och vi i den akademiska medelklassen tar oss för pannan och ba: VA? Hur kan man göra/rösta så??? 

Vi måste foga samman dessa människor! Och hur gör vi det? Ja, inte vet jag, men till exempel INTE genom fritt skolval och minskad omfördelning. Till exempel INTE genom att som Fredrik Segerfeldt rycka på axlarna och säga att man inte är intresserad av frågan (se inlägg om fascism). Vänstern måste bli bättre på att diskutera segregation och klass och högern måste börja tala om det över huvud taget.   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar