måndag 20 oktober 2014

[film] What If

Jag och Laura var så peppade på att se What If (2014). Anledning? Både DANIEL RADCLIFFE OCH ADAM FRÅN GIRLS är med. My god! Den kombon! Dessa två masters of humour! Hur ska det bli???

Jag vet nu. Svaret är att det blir precis som man kan förvänta sig att det skulle bli om man tar Adam och Harry och stoppar in dem i en annan miljö (för Harrys del i alla fall). Adam har e-x-a-k-t samma look som i Girls, och är lika sexuellt utlevande, medan Daniel är lika socially awkward som han är i Harry Potter. (Parentes här. Vad sysslar Daniel Radcliffe med? Någon som tror att hans nästkommande film Horns kommer bli fantastisk? Jag känner spontant nej.)

Grundstoryn är i vilket fall att Wallace (Daniel) blir kär i en tjej, Chantry, som har pojkvän. De blir bra vänner men Wallace vill något mer. Filmen ställer sig den moderna frågan ”kan killar och tjejer vara vänner utan att vilja ligga med varandra?” och eftersom Wallace vill ligga med Chantry och eftersom de får varandra i slutet (sorry för spoiler) antar jag att svaret är……………………………. Nej? Not possible. Okej. Då vet vi.

Filmen vill vara som 500 Days of Summer och Girls lite för mycket, det vill säga: hipp och indie.  Dialogen i What If försöker vara vitsig men känns tillgjord i sin rapphet. Det är på det hela taget ganska ytliga porträtt av Chantry och Wallace vilket gör att man som tittare inte riktigt bryr sig om de får varandra i slutet eller inte vilket är ett typiskt dåligt tecken. 

Förutom den tveksamma sensmoralen, haltande dialogen och de konstiga inslagen av slapstick så är slutet outhärdligt puttenuttigt. I slutscenen försvinner all ambition att vara indiefilm och kvar blir bara en intetsägande romantisk komedi. Nej, What If kommer inte gå till historien. Första scenen i trailern är typ den roligaste i hela filmen. Se den istället.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar