onsdag 2 augusti 2017

[topp 10] 10 filmer att se fram emot

Det finns många kommande filmer att hålla ett öga på. Tyvärr har alla inte bekräftad svensk premiär, men kanske dyker upp på festival eller går att se på annat vis...? Här följer i vilket fall listan (som inte är rangordnad): 

Woodshock
I efterskalvet av en stor förlust börjar Theresa ta droger som vänder upp och ner på tillvaron. Produktionsbolaget som står bakom Woodshock, A24, har spottat ut sig en handfull guldkorn de senaste åren (Ex Machina (2014), The Witch (2015), Moonlight (2016)). Trailern ser fullkomligt förtrollande ut, impressionistisk och visuellt storlagen, men det finns förstås en risk att det tippar över till det pretentiösa. Vi håller tummarna. Ingen information om svensk premiär.




Good Time
A24 står bakom även detta kriminaldrama med en Robert Pattinson som tycks ta sig an allt mer intressanta roller. Nervig verkar bara vara förnamnet. Svensk premiär 8 september.




Suburbicon
George Clooney fortsätter hanka sig fram som regissör och får här en rejäl push av det faktum att Coen-bröderna har skrivit manus. Suburbicon ser ut som en blandning av The Man Who Wasn't There (2001) och A Serious Man (2009) i sin satiriska villaförorts-fetischism, och andas helt enkelt väldigt mycket Coen. Ett plus är Oscar Isaacs som tycks förvandla allt han rör vid till guld. Ingen information om svensk premiär.




Loveless
Tolvåriga Alyosha, vars föräldrar genomgår skilsmässa, försvinner plötsligt en dag. Andrei Zvyagintsev, regissören bakom en av 2014 års bästa filmer Leviathan, är tillbaka med ett drama som går i misärens tecken. Med sitt klara filmiska berättande kan detta blir jobbigt starkt. Ingen information om svensk premiär.  




Loving Vincent
Under ledning av den polska animatören Dorota Kobeila har man låtit handmåla 65 000 bilder som inspirerats av Van Goghs målningar och konstnärliga stil, och utifrån dem skapat en 90 minuter lång film om Van Goghs liv (?). Jag vet verkligen inte vad jag ska tro om detta. Är det genialt eller är det att reducera Van Gogh till en populärkulturell klyscha? Svensk premiär 20 oktober.  




Blade Runner 2049
Jag är inte den som brukar älska blockbusters, men Blade Runner-hypen har infunnit sig hos mig. Till stor del baserat på min kärlek till originalfilmen förstås, men också – ser inte detta tight ut?! Jag ser framför mig att Denis Villeneuve tar med sig sin visuella träffsäkerhet från Arrival (2016). Svensk premiär 6 oktober. 




Good Manners
Något står inte rätt till med gravida Ana och hennes foster. Rosemary’s Baby (1968) med en ny tvist? Denna varulvssaga som utspelar sig i ett månskensupplyst São Paolo kan förstås bli oseriös, men jag är alltid positiv till filmer som vågar blanda realism med fantasi. Ingen information om svensk premiär.




The Wound
Debutanten John Tengove står bakom The Wound, en film som handlar om en maskulinitetsritual i ett xhosa-community i Eastern Cape. Utan att veta speciellt mycket om filmen är min (naiva) önskan är att den kan vara startskottet på en sydafrikansk filmvåg. Sydafrika är ett land med så många berättelser som borde berättas, och ett nästan icke-befintligt filmskapande. Ingen information om svensk premiär.




Call Me by Your Name
Luca Guadagnios film Call Me by Your Name lär bli en riktig indie-favorit: den har liknats vid både Moonlight (2016) och Carol (2015) och sägs vara ett queert mästerverk. I centrum för berättelsen står unga Elio och den amerikanska studenten Oliver, som träffas i norra Italien någon gång på 80-talet och inleder en relation. Svensk premiär 1 december.



mother!
Det har varit ett himla hemlighetsmakeri kring Darren Aronofskys nya film mother! som liksom Black Swan är en psykologisk skräck-thriller, men i måndags kom äntligen en efterlängtad teaser-trailer. Det är inte mycket vi kan uttyda ur den, men man får en känsla av att filmen är gränslös, febrig och oberäknelig. Aronofsky är ojämn, men jag tror stenhårt på detta. Svensk premiär 3 november. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar